Förord

Medelhavet tur & retur 

Hösten 2003 återvände vi till FA-bryggan i Limhamns Småbåtshamn efter fyra år i Medelhavet med S/Y CHIQUITITA. Fyra år som för alltid kommer att påverka våra värderingar och hur vi vill prioritera våra liv i fortsättningen. Näst två söner, så är denna segling det bästa vi gjort.

"Single up ropar jag, förtöjningarna lossas, nu var endast springet kvar, framåt i maskin och aktern arbetar sig ut från kajen. Back i maskin, allt loss, nu är även fören fri, babord roder, framåt igen och mer maskin. Chiquitita svänger långsamt upp mot den tilltagande sydvästen och lämnar sjösättningskajen i Limhamns småbåtshamn bakom sig. Jag vänder mig om med en klump i halsen, och genom blanka ögon ser jag släkt och vänner som står kvar och vinkar. Avsked är alltid svårt, men vår glädje var obeskrivlig, vi var på väg! Det kändes som vi hade ett evigt sommarlov framför oss."

Det är så jag minns vår avfärd. Visserligen blev det inte längre än till Skanör den första dagen, en segelbåt går inte så fort, men i gengäld kan den gå väldigt långt, för Chiquitita (Chi-ki-ti-ta) blev det 10.000 sjömil under 4 år. Chiquitita är vår första båt, en 45 fots stålketch som jag själv ritat, baserad på spantrutan till en Långedrag 441. Det skulle bli spännande att se hur hon, och vi, skulle klara av att leva tillsammans under så lång tid. Allt gick bra, och våra förväntningar uppfylldes med råge. Därmed inte sagt det har varit problemfritt, men med sunt förnuft och allmän händighet löstes de problem som uppstod.

Chiquitita sticker nästan 2 m, så vi kunde inte gå genom Europas kanaler till Medelhavet. I stället seglade vi utvändigt via Biscaya och Gibraltar, en väg vi verkligen kan rekommendera även till er som kan gå via kanalerna, åtminstone ena gången om ni skall gå fram och tillbaka. I varje hamn njöt vi av vårt ”sommarlov” så först efter 3,5 månad var vi inne i Medelhavet. Första vintern låg vi i Estepona på Costa del sol i Spanien. Även om det är varmt, 10 - 25 grader, så seglar man inte under vintermånaderna eftersom vindar och väder då kan växla så hastigt. Under 2001 seglade vi längst spanska ostkusten upp till Costa brava. Därefter runt Ibiza, Mallorca och Menorca med sina fantastiska ankarvikar, innan vi sökte vinterhamn i Torrevieja söder om Alicante.

Sommaren 2002 styrde vi öster ut mot Turkiet, och besökte på vägen bl.a. Sardinien, Sicilien och ett antal grekiska öar innan vi når fram till Kemer i södra Turkiet. Kemer marina där vi övervintrade är nog världens bästa marina. Under vintern i Turkiet bestämde vi oss för att göra paus i vårt ”sommarlov” och återvända till nordligare breddgrader. Detta för att få vara med Max, vårt första barnbarn, under de första åren i hans liv. Den 13/4 2003, lämnade vi Kemer med kontrakurs, och efter nästan 9 månader, den 6/10 förtöjde vi, med släkt och goda vänners hjälp, på FA-bryggan i Limhamns Småbåtshamn.

Hela berättelsen finns nu som bok. Ett massivt verk på 1,2 kg, med 420 sidor som i huvudsak är skrivna i dagboksform. Det ger en detaljerad insyn i livet ombord och hur vi löser uppkomna problem. Med hjälp av de 245 bilderna och 17 kartor är det lätt att leva sig in i berättelsen och få känslan av att vara en extra gast ombord på s/y Chiquitita.

Klicka här för att få veta mer om boken. Som Ett Evigt Sommarlov.

 

 

Långsegling Bakgrund och  bygget Förord Sverige till Spanien Spanien   och Balearerna Spanien till Turkiet Turkiet till Sverige Epilog
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)
googleff6282bebde4e489.html